Skip to main content

18 spørgsmål til ministeren

Fløjlshandskerne var smidt i begge lejre, da Mette Frederiksen besøgte DMJX for at tale om udenrigspolitik - og derefter gav mikrofonen til frittelystne journaliststuderende.

Mette Frederiksen
Foto: Christian Falck Wolff

- Så er det tid til kritiske spørgsmål fra jer!

Statsminister Mette Frederiksen gav spørgelysten frit løb, da hun den 28. marts gæstede DMJX i Aarhus til et møde med, primært, journaliststuderende fra 2. og 3 semester.

Forinden havde hun holdt et kort oplæg om blandt andet demokrati, sikkerhedspolitik og grøn omstilling – alt sammen selvfølgelig med udgangspunkt i Ruslands invasion af Ukraine.

En del af de 18 spørgsmål, som de studerende nåede at stille på tre kvarter, handlede også om Rusland og Ukraine, mens en del øvrige gik på regeringens politik og ministre, herunder statsministeren selv.

Allerede to sekunder inde i Frederiksens svar på det første spørgsmål fra salen, blev hun afbrudt af et ”hvorfor”?.
Herefter fik hun lov at fortsætte med svaret på, hvorvidt hun synes, det er troværdigt at indføre en særlov for ukrainske flygtninge og samtidig smide mellemøstlige flygtninge, som har boet i Danmark i 5-10 år, ud.

- Vi har en særlig pligt til at hjælpe europæiske flygtninge. Og flygtning er noget, man er midlertidigt. Når man ikke længere har brug for beskyttelse, skal man rejse hjem og give plads til andre, som har beskyttelsesbehov, sagde Mette Frederiksen.

Er du stadig statsminister, hvis vi stemmer nej?

Mens folk i det tætpakkede Blå Audi måtte dukke hovederne, hver gang uddannelschef Henrik Berggren skød den terningformede mikrofon gennem luften, skulle statsministeren også parere salver af spørgsmål.

Mette Frederiksen fik øvet sine svar om EU-forbehold, udrejsecentre, Ruslands-sanktioner og forhold til Kina, mens de studerende pudsede spørgeteknikken af:

Er du stadig statsminister, hvis danskerne stemmer nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet?
Hvilket signal synes du, det sender til omverdenen, at vi har en udenrigsminister, som har bollet en 15-årig?
Er det ikke på tide, at ligestillingsområdet ikke undermineres ved at blive sat i samme ministerium som DSB?

Synes du, at Qatar og Kuwait er en bedre samarbejdspartner end Putin, når nu vi sandsynligvis skal til at handle flydende gas hos dem?

Statsministeren mente bestemt, at hun var statsminister, også efter 1. juni. Vælgerne havde selv talt ved at genvælge Jeppe Kofod til folketinget. At to ministerier bor under same tag betyder ikke, at de hænger sammen, eller at det ene ikke prioriteres. Udenrigspolitik er kompliceret, og det har sin pris at komme af med Putin, lød svarene på de fire spørgsmål i en stærkt forkortet udgave.

Spørgerne fulgte flere gange op med et ”Det var ikke det, jeg spurgte om” og da en studerende ved en lejlighed påpegede, at ”Du svarede ikke på mit spørgsmål, kvitterede Mette Frederiksen med et ”Nej, men når en journalist refererer noget forkert, så må kilden jo lige rette” - ledsaget af et blink.

Det var i det hele taget en veloplagt statsminister, som ved en enkelt lejlighed selv påpegede, at hun kørte ud ad en tangent. Men som til gengæld undlod at svare på, om DMJX’ journaliststuderende ikke havde stillet bedre spørgsmål, end de studerende på Aarhus Universitet, som hun havde mødt tidligere på eftermiddagen.

Og på et spørgsmål om, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i forsvarer, svarede hun:
- Ja, ligesom vi mangler sygeplejersker, lærere, pædagoger, ingeniører og… ja, jeg er så ikke sikker på, at vi mangler journalister.
Og efter latter fra salen
- Altså, det sidste var en joke!

Interview med skolemedie

I stedet for at stille op for den østjyske presse, havde statsministeren ønsket at give journaliststuderende fra skolens medie Illustreret Bunker muligheden for at få et interview. Og efter den officielle seance, som varede 55 minutter, havde ansv. Chefredaktør Victor Heide-Jørgensen og chefredaktør Tobias Winter ti minutter alene med Mette Frederiksen.

Dét interview udgives på web og Instagram senere på ugen.

Herunder ses fotos fra arrangementet, som alle er taget af Christian Falck Wolff.